Spinal Doğum Nedir?

Spinal Doğum Nedir?

Spinal Doğum Nedir?

Popüler Bloglar

Epilepsi Hastalarında Hamilelik

Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte suyun erken boşalması nedir? Neden olur?

Spinal Doğum Nedir?

Vajinal doğum insanlığın var olmasından itibaren gerçekleştirilen tek ve en sağlıklı doğum yöntemidir. Normal doğumda cerrahi operasyon riski olmaması, anne adayının doğum sonrası çabuk iyileşmesi ve bebeğin doğum kanalındaki faydalı bakterileri alması açısından önemlidir. Ancak bazı durumlar normal doğuma imkan vermeyebilir. İri bir bebek olması, pelvis ile bebeğin başı arasındaki uyumsuzluk, bebeğin pozisyonunun normal doğum için doğru olmaması, plasentanın doğum yolunu kapatması ve anne adayının çeşitli kronik hastalıklarının olması gibi durumlarda sezaryen ameliyatı ile doğum gerçekleştirmek hayat kurtarıcı olabilir.

Annenin normal doğumdan çok korkması, bu sebeple travma yaşamaması adına da sezaryen doğum tercih edilebilir. Geçmişte sezaryen ameliyatı genel anestezi ile gerçekleştirilirken artık spinal anestezi yöntemi ile de doğum gerçekleştirilebilir. Genel anestezi yöntemi ile doğum istemeyenler, spinal doğum tercih ederek bebeğini gözleri açık bir şekilde bekleyebilir. Yalnızca sezaryen doğumda uygulanan bu yöntem pek çok anne adayının tercih ettiği bir doğum şeklidir. Belden ilaç verilerek, doğumun ağrısız geçmesi için belden aşağı uyuşturulduğu bir yöntemdir. Spinal doğum sayesinde anne adayı, bebeğini doğduğu ilk anda görme şansı olur.

Spinal Doğum Aşamaları Nelerdir?

Anne adayı ve doktor, şartlar uygun olduğunda spinal doğum kararı alabilir. Bu doğum şekli genellikle aşağıda anlatıldığı adımlarda gerçekleşir:

  • Planlı sezaryen doğumlarda doktor, hamileliğin 39. haftasında anne adayına bir randevu günü verir.
  • Doğum olacağı günden birkaç gün önce anne adayı anestezi uzmanı tarafından muayene edilir.
  • Ameliyata girerken anne adayının mide ve bağırsaklarının boş olması gerekir. Bu sebeple doğum başlamadan 6-7 saat öncesinde yeme-içme kesilir.
  • Anne adayı son bir kez tuvalete gidebilir.
  • Doğum ekibi ameliyathanede anne adayını hazır bir şekilde bekler.
  • Anestezi uzmanı anne adayına gerekli bilgileri verir.
  • Hemşirenin yardımıyla anne adayına doğru pozisyon aldırılır.
  • Anestezi uzmanı ilacı enjekte eder.
  • Anne adayına idrar sondası takılır.
  • Birkaç dakika içerisinde doğum başlar.
  • Bebek anne karnından çıkarılır. Anneye bebeği gösterilir.
  • Bebeğin kordon bağı kesilir ve spinal doğum süreci tamamlanır.
  • Annenin bebek ile bağı kesildiği anda annenin karnının dikilme işlemi başlar. Anne yaklaşık bir saat daha ameliyathanede kalır.

Spinal Doğum Riskleri

Her doğum şeklinde olduğu gibi spinal doğumda da uygun koşullar sağlanmazsa, doğum sırasında ve sonrasında pek çok risk ile karşılaşılabilir. Bel fıtığı ameliyatı, deri hastalığı, bel bölgesinde enfeksiyon ve kan pıhtılaşma sorunu olanların doğum sırasında yan etki görmesi kaçınılmazdır. Doğum sonrası verilen anestezi ilacının etkisiyle en çok karşılaşılan risklerden biri bel ve sırt ağrılarıdır. Daha çok genç insanlarda görülen daha sık ve şiddetli baş ağrıları görülebilir. Nadir de olsa nörolojik hasarlar ortaya çıkabilir. Doktor ile tüm geçirilen hastalıklar doğru bir şekilde paylaşılırsa problemsiz bir şekilde spinal doğum gerçekleştirilebilir.

Site by  Black Cap Media.