Detaylı Ultrason Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır? - Jineart

Detaylı Ultrason Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır?

Detaylı Ultrason Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır?

Popüler Bloglar

Epilepsi Hastalarında Hamilelik

Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte suyun erken boşalması nedir? Neden olur?

Detaylı Ultrason Nedir? Ne Zaman Yapılmalıdır?

Gebeliğin belirli haftalarında yapılan ultrasografik incelemeler ile hem bebek hem de anne sağlığı için önemli veriler elde edilmektedir.

Ultrasonografi cihazları sayesinde gebelik çok detaylı olarak incelenebilmektedir.

Bebekte var olabilen bir anormalliğin tespiti veya gelişme riski olan ve bebeğin sonraki hayatını tehdit eden bir hastalığın erken tespiti için yapılan erken haftalardaki ayrıntılı ultrasonografi işlemi anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla yapılmaktadır.

İleri gebelik haftalarında ise bebeğin kan dolaşımının değerlendirilmesi, bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi, bebeğin iyilik halinin tespiti ve en son olarak da normal-vajinal doğum şansının olup olmadığının değerlendirilmesi amacı ile ultrasonografik işlemler uygulanmaktadır.

Perinatoloji uzmanları tarafından yapılan ve hastaya bir rapor olarak sunulan aşağıdaki işlemler Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebelikler  de uygulanmaktadır.

Ayrıntılı Ultrason Nedir, Ne Zaman Yapılır?

"Ayrıntılı Ultrason” ya da "Detaylı Ultrason” muayenesi, normal gebelik takibi sırasında yapılan ultrason muayenelerinden farklı olarak yüksek görüntü kalitesiyle ve bebeğin tüm organlarının incelendiği bir muayenedir.

Ayrıntılı Ultrason Gebeliğin Şu Haftalarında Yapılır?

11-13. Haftası (Tüm gebelerde)
18.-23 haftaları (Tüm gebelerde)
24. hafta ve sonrası (Yüksek riskli gebeliklerde)
Ayrıntılı ultrason, riskli gebelikler, doğumsal sakatlık ve hastalıklar konusunda uzman bir perinatoloji uzmanı tarafından yapılır.

Ultrasonografi işlemi size ve bebeğinize zarar vermez. Ayrıntılı ultrasonografi raporu gebeliğin mevcut durumu ve ayrıntılı anatomik incelemesini içermektedir. Bu rapor bebeğin görüldüğü dönemdeki durumu hakkında ayrıntıları ve gerekiyorsa danışmanlık bilgilerini içerir.

Ayrıntılı Ultrasonografi Nasıl Yapılır?

Ayrıntılı ultrasonografi işlemini basamaklarını aşağıda sırası ile görebilirsiniz;

Randevu Alma

İşlem tüm gebeliklerde 18. haftadan sonra uygulanabilmektedir. Gebeliğin uygun haftası hesaplanıp (18-23. hafta), aileler kendilerine uygun bir güne randevu alabilmektedir.

Randevuya Gelme

İşlem, yapısı gereği ortalama 30-45 dakika sürebilmektedir. Bu süre bazen 1 saati bulabilir bazen de ileriki günlerde tekrarlanabilir.

İşlem Sırasında Aç Mı Tok Mu Olmalıyım?

Bu muayene için aç olunması gerekmemektedir.

İşlem Nasıl Yapılır?

Genellikle karından yapılan bir ultrasonografi işlemidir. İşlemin sonunda rahim ağzının ölçümü ve gerekirse bazı detaylar için vajinal yoldan ultrasonografi yapılır.

Rapor Neleri İçerir?

Ayrıntılı ultrasonografi raporu gebeliğin mevcut durumu ve ayrıntılı anatomik incelemesini içermektedir. Bu rapor bebeğin görüldüğü dönemdeki durumu hakkında ayrıntıları ve gerekiyorsa danışmanlık bilgilerini içerir.

Ayrıntılı Ultrason Tekrar Yapılabilir Mi?

Daha önce başka bir merkezde bu işlemi yaptırdınız ve tekrar yaptırmak istiyorsanız bunu yaptırabilirsiniz. Ultrasonografi işlemi size ve bebeğinize zarar vermez.

İleri haftalarda ayrıntılı ultrason işlemi tekrarlanır mı? Ayrıntılı ultrasonografi için genel olarak 18-23. hafta aralığı belirlense de ileri gebelik haftalarında da belirli bölgelerin tekrar incelenmesi amacı ile detaylı inceleme yapılabilir.

Detaylı ultrason hakkında bilgi almak için linke tıklayın.

Site by  Black Cap Media.