Epilepsi Hastalarında Hamilelik - Jineart

Epilepsi Hastalarında Hamilelik

Epilepsi Hastalarında Hamilelik

Popüler Bloglar

Epilepsi Hastalarında Hamilelik

Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte suyun erken boşalması nedir? Neden olur?

Epilepsi Hastalarında Hamilelik

9 ay süren hamilelik dönemi, sağlıklı kadınlar için de zorlu geçebilirken epilepsi hastalığı olan anne adayları ve bebek için riskli bir dönemi ifade ediyor. Fakat söz konusu dönem riskler taşısa da epilepsi hastalığı hamileliğin önünde bir engel değildir.

Hamilelik döneminizi başlatmadan önce, mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz. Doktorunuz hastalığı ne kadar iyi yönettiğinizi değerlendirecek ve hamilelik başlamadan önce yapmanız gerekebilecek tedavi değişikliklerini dikkate alacaktır. Hamile kalmadan önce sık sık epilepsi nöbeti geçirdiyseniz, nöbetler daha iyi kontrol edilene kadar hamileliği bekletmeniz tavsiye edilebilir.

Her kadının bedeni hamileliğe karşı farklı tepkiler verir. Epilepsi hastası çoğu hamile kadın için nöbetler bu dönemin öncesinde olduğu gibi, yani aynı kalırken bazı hastalarda epilepsi nöbetleri daha az görülür. Özellikle az uyuyan veya reçete edildiği gibi ilaç kullanmayan kadınlar için hamilelik, epilepsi nöbet sayısını artırabilir.

Epilepsi Hastalığının Hamilelik Döneminde Yaratabileceği Riskler

Hamilelik döneminde geçirilen epilepsi nöbetleri aşağıdakilere neden olabilir;

Cenin kalp hızının yavaşlaması
Fetüse giden oksijenin azalması
Cenin yaralanması, plasentanın uterustan erken ayrılması (plasental abrupsiyon) veya nöbet sırasında düşük
Erken doğum

Hamilelik sırasında alınan bazı ilaçlar bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Epilepsi nöbetlerini önlemek amacıyla alınan ilaçlar yarık damak, nöral tüp defektleri, iskelet anormallikleri ve konjenital kalp ve idrar yolu defektleri gibi doğum kusurlarına sebep olabilmektedir. Bu yüzden hamilelik döneminde, doktorunuz ile sürekli iletişimde kalmalı ve size tavsiye edilenden fazla dozda ilaç kullanmamalısınız… Eğer hamile kalmadan dokuz ay önceki süreçte hiç epilepsi nöbeti geçirmediyseniz, hamileliğiniz sırasında bu nöbetleri yaşama olasılığınız daha düşüktür. İki - dört yıldır epilepsi nöbeti geçirmediyseniz doktorunuzun yönlendirmelerine uygun bir şekilde hamileliğiniz başlamadan ilaç dozunuzu düşürebilirsiniz. 

Epilepsi hastası anne adayları için, bu dönemde tedaviye devam etmek çoğunlukla en iyi çözümdür. Doktorunuz riskleri en aza indirmek için nöbet türüne bağlı olarak, en güvenli ilaç ve dozu reçete edecek ve hamileliğiniz boyunca kan seviyenizi izleyecektir.

Hamilelik döneminden önce ve dönem içerisinde sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Doktorunuzun önereceği doğum öncesi vitaminler, düzenli ve vücudunuz için yeterli uyku uyumak da bu dönemde size fayda sağlayacaktır. Sigara, alkol ve kafein tüketiminden bu dönemde de kaçınmalı, eğer böyle bir alışkanlığınız varsa bırakmalısınız.

Site by  Black Cap Media.