Normal Doğum Nedir? - Jineart

Normal Doğum Nedir?

Normal Doğum Nedir?

Popüler Bloglar

Epilepsi Hastalarında Hamilelik

Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte suyun erken boşalması nedir? Neden olur?

Normal Doğum Nedir?

Bilimsel olarak; vajinal yoldan annenin kendiliğinden oluşan ağrılarıyla bebeğin doğması olarak tanımlanır.

En geniş tanımında normal doğum, genellikle 37-42. haftalar arasında kendiliğinden başlayan bir doğum eylemini içerir. Doğum sürecine müdahale etmek için geçerli bir tıbbi neden olmadığı sürece, düşük riskli hamileliği olan tüm kadınların normal doğum yapabilir.

Normal doğum, doğumun doğal şeklidir. Yani bilimsel olarak; vajinal yoldan annenin kendiliğinden oluşan ağrılarıyla bebeğin doğması olarak tanımlanır. Normal doğumda herhangi bir teknik alet, epidurallar ve ameliyat korkusu olmaz.

Tarihsel olarak neredeyse bütün kadınlar bebeklerini normal doğum ile dünyaya getirmiştir. Dünyanın bir çok kısmında da normal doğum yapılıyor. Hatta son zamanlarda çoğu kadının normal doğuma geri döndüğünü biliyoruz.

Normal doğum, birçok kadının düşüncesinin aksine cesurca ya da radikal bir fikir değil. Doğumu, medikal bir sorun olarak bakmaktan çok normal bir süreç olarak düşünmek kadınları gitgide normal doğuma daha da yaklaştırıyor. 

Gebeliği normal seyreden, birçok anne adayı veya annenin özellikle tercih ettiği doğal bir süreçtir. Bebeğin gelişiminin normal sınırlarda seyir gösterdiği ve annenin vücut yapısının uygun olduğu durumlarda önemli bir sorunla karşılaşmaksızın doğumun gerçekleşmesi mümkün olabilir.

Normal (Vajinal) doğumda bebeğinizin doğum kanalından geçerken göğüs kafesi basınca maruz kalır. Bu basınç bebeğinizin akciğerlerinde doğum öncesinde buluna sıvı ve sümüksü tıkaçların daha kolay atılmasını ve bebeğin akciğerlerinin bir an önce çalışmaya başlamasını sağlar.

Bebeğiniz doğum kanalından geçerken vajen florasında bulunan bakteriler ile temas eder, burun ve bağırsak florası bu bakteriler ile şekillenir. Bu sahalardan oluşmaya başlayan yeni floranın şekillenmesinde anne sütünün de bir o kadar olumlu etkisi vardır. Gelişen yeni bakteri topluluğu ergenlik dönemine kadar dengeli bir bağışıklık sisteminin oluşmasında rol alır.

İyileşme süreci  kişiden kişiye farklılıklar içerse de normal (vajinal yolla) doğumda sezaryenden çok daha hızlıdır. Anne saatler içinde ayağa kalkarak günlük yaşamına dönebilir, tuvalete gidebilir. Doğumdan sonra saatler içinde lohusanın ayaktan duş almasında sakınca yoktur.

Hastanede kalış süresinin kısalması ise anne ve bebeğinin bir an önce rahat ve konforlu yaşadıkları ortamlarına dönmelerini sağlayacaktır. Doğum sancıları aynı zamanda emzirmeyi sağlayan süreci de bir an önce harekete geçirecek annenin daha kolay emzirmeye başlamasını sağlayacaktır.

Doğum ağrılarına yola açan rahim kasılmaları oksitosin hormonunca uyarılır. Aynı hormon bebeğin annenin memesini kavraması sonrasında da salınan ve memede oluşan sütün kanallara ve meme başına ulaşmasını da sağlayan maddedir.

Doğum sonrasında bebeğinin ağlamasını duyan ve dakikalar içinde bebeğinin tenini hissederek ten teması gerçekleşen anne ve bebek arasında duygusal bağ daha kısa sürede ve daha kolay kurulmaktadır.

Vajinal yolla doğum sonrası karın içinde gelecekteki doğumları etkileyen hiçbir yara izi olmayacak, operasyona bağlı olası bağırsak sorunları ile daha az karşılaşılacaktır.

Herşeyin olağan seyrettiği bir doğum süreci sırasında doğumu sağlayan kuvvet, bebeğin sağlığı veya annenin doğum kanalı ile doğum kanalına giren bebeğe ait kısım arasındaki uyumsuzluklar gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Eylem duraklayabilir, yavaşlayabilir, süre uzayabilir.

Doğum eylemi sırasında bebek sıkıntıya girebilir, kalp atımları yavaşlayabilir. Bunların tamamının önceden kestirilmesi ve öngörülmesi mümkün olmayabilir.

Dolayısıyla normal doğum için yola çıkıldığında bile karşı karşıya kalınabilecek sorunlar nedeni ile sezaryen olasılığı vardır ve normal doğum planlanan her hastada bu yüzden acil sezaryen operasyonu için koşullar hazır olmalıdır.

Doğum yöntemleri hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

Site by  Black Cap Media.