Hamilelikte Neden Folik Asit Kullanılmalıdır? - Jineart

Hamilelikte Neden Folik Asit Kullanılmalıdır?

Hamilelikte Neden Folik Asit Kullanılmalıdır?

Popüler Bloglar

Epilepsi Hastalarında Hamilelik

Hamilelik Sürecinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte suyun erken boşalması nedir? Neden olur?

Hamilelikte Neden Folik Asit Kullanılmalıdır?

Folik Asit Nedir? sorusunun cevabını ilk olarak şu şekilde yanıtlayabiliriz. Folik asit, hamilelik döneminde ilk üç ayda, hatta kadın doğum doktorunuza hamile kalmayı düşündüğünüzü söylediğimizde kullanmaya başladığınız bir vitamin olarak tanımlamak doğru olur. 

Folik asit aslında B grubu bir vitamindir. B grubu vitaminler arasında en önemlilerinden birisidir. Çünkü görevi çok ciddidir. Hücrelerin üretim aşamalarında folik asite ihtiyaç vardır. Hamilelik hücresel üretimin en fazla olduğu dönemdir. Özellikle bebeğin omurgasının tamamlanması ve üzerini örten cildin de tamamlanması için folik asite ihtiyaç vardır. Nöral tüp defekti olarak bilinen omurganın kapanma kusuruna bağlı olarak ortaya çıkan hastalığı folik asit alımı sayesinde engelleyebiliyoruz.

Küçücük bir hücre iken bile folik asite ihtiyaç duyulur. Hücre içindeki DNA denilen genetik şifremizdeki amino asitler folik asiti kullanarak bir araya gelmektedir. Yani bizim DNA’mızın onarımında da folik asite ihtiyaç vardır.  Cildimiz için oldukça önemli olan  kollajen ve elastik lif gibi kırışıklık önleyen proteinler DNA ve RNA sayesinde üretilirler. Dolayısıyla bu üretimin eksikliğinde etkili olabillen folik asit ve benzeri vitaminlerin yerine konması bizim için oldukça gerekli ve önemlidir.

Folik asit cildimiz için de çok önemli bir ihtiyaçtır.

Folik Asit Eksikliği Nelere Yol Açar?

Folik asit eksikliğinde ciltte nemsizlik, egzama, ağız içinde yaralar, dilde yaralar, megaloblastik anemi dediğimiz kan hücrelerinin üretiminde azalma, dolayısıyla kansızlığa bağlı yorgunluk, saçlarda pigment kaybı-grileşme, büyümede yavaşlama, zona gibi sinir ucu iltihaplanmalarına yatkınlık, bacaklarda uyuşma, ciltte yanma şeklinde görülen nöropatiler görülebilir.

Folik asit içeren gıdalar nelerdir?

En iyi folik asit kaynağı taze yeşil sebzelerdir. Ancak bu sebzeleri pişirirken aşırıya kaçmamak gerekir. Çünkü uzun süre pişirilen sebzelerin besin değerleri zarar görmeye başlar. Yeşil sebzelerden folik asit açısından tam verim alabilmek için bu sebzelerin uzun süre beklememesine de dikkat etmelisiniz.

Karaciğer ve diğer organ etleri, ceviz, fındık ve kuru baklagiller ile folik asit ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Narenciye grubu besinler, Brüksel lahanası ve ıspanak gibi bitkiler de vücudunuza ihtiyacınız olan folik asiti sağlar. Hamilelikte folik asit kullanımı, patates ve tahıl ürünleri tüketerek de desteklenebilir. Günlük olarak greyfurt, portakal ve limon gibi meyveleri tüketebilir ve gebelikte folik asit kullanımı için sağlıklı adımlar atabilirsiniz.

Hekiminizin kontrolünde folik asit dengenizi düzenli olarak takip etmelisiniz. 

Site by  Black Cap Media.